Latince ismi "poecilia reticulata" dır. En yaygın ismi lepistes olsa da guppy de denir.
Rengarenk yüzgeçleri ve kolay yavru alınabilmesi ile çok popülerleşmiş bir türdür. Birçok akvaristin başlangıç balığı olmayı başarmıştır.
lepistes - guppy |
Lepistesin Karakteristik Özellikleri
Genel olarak barışçıl bir türdür. Uyumlu tropikal türler ile sağlıklı bir şekilde yaşarlar. Önemli olan yanına koyulacak balıkların avcı, agresif kişilikli veya yüzgeç tırtıklama huyu olmamasıdır.
Lepistes ile beraber beslenebilecek balık türlerinden bazıları,
-Barışçıl tetra türleri (ember tetra, neon tetra, kardinal tetra, yakut tetra vb.)
-Gök incisi danio
-Cory türleri (panda, sterbai, komando, venezuela vb.)
-Otocinclus
-Kiraz barb
Lepistes Akvaryumu
Kısaca bol bitkili ama aynı zamanda yüzme alanı olan bir akvaryum lepistes akvaryumunu tarif eder. Gerekli maddeler şöyle sıralanabilir ;
-Lepistes hızlı ve kolay üreyen bir balıklatır. Eğer ayrı bir yavru akvaryum kurmak gerekebilir. Bunun yerine ana akvaryumda yavruların saklanabilecekleceği yerler oluşturun. Canlı bitkiler bu iş için biçilmiş kaftandır! Özellikle tilki kuyruğu, cabomba, pistia, najas, moss gibi sık yapraklara sahip bitkileri tercih edebilirsiniz. Bu sayede yetişkin balıkların giremeyeceği ama yavruların görebileceği kuytular olur.
-Bu türün yüzme alanı su yüzeyidir. Biraz izlerseniz zamanlarının çoğunu akvaryumun üst kısmında harcadıklarını görebilirsiniz. Özellikle su yüzeyine yakın kısmı boş bırakın bu nedenle. Geniş bir yüzme alanı olsun.
-Venezuela, Kuzey Brezilya ve Guyana'ya ek birçok Karayip adasına doğada yaşadığı bölgelerde. Buraların hepsi tropikal iklime sahiptir. Akvaryumda beslerken suyun 24-25 °C olması uygun olacaktır. 7.0 - 8.5 arası ph, 7 - 19 °dH arası sertlik ister.
-Yukarıda hızlı ürediğine değinmiştik. Aslında bu özelliği nedeniyle akvaryumu ne kadar büyük yaparsanız o kadar iyi olur. Bu sayede doğum oldukça balık başına düşen su hacmi çok azalmaz. Yine de arada bir balıkları elden çıkartma ihtiyacı bile duyabilirsiniz. Bu nedenle, akvaryum kurarken 70-80 litreden düşük bir akvaryum seçmemeye özen gösterin. Şayet yavrular için çözüm bulursanız, sayı sürekli sabit kalırsa, en az 40-50 litrelik bir akvaryum lepistes için yeterli olacaktır.
Lepistes Balığı Yemlemesi
Hepçil bir beslenme biçimine sahiptir. Hem protein ağırlıklı yemleri hem de bitkisel yemleri orantılı bir şekilde kullanabilirsiniz. İştahlı bir türdür, yem seçme görülmez. Kaliteli markalara sahip yemleri rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Her balık türünde olduğu gibi diyetlerini zengin tutmanızda fayda vardır. En az 3-4 çeşit kuru yem kullanılması tavsiye edilir.
Canlı yem konusu özellikle yavrularda önemlidir. Canlı yem kullanılmadan büyüyen yavrularda yanık kalma veya renklenmeme durumu gözlemlenebilir. Belli bir boya gelene kadar yavrulara her öğün, yetişkinlere haftada üç dört öğün canlı yem verilebilir. Aynı zamanda yetişkin lepisteslere haftada iki üç öğün haşlanmış sebze vermek de faydalı olacaktır.
Lepistes Üretimi
Üretimi, hakkında konuşmaya gerek olmayacak kadar kolaydır. Lepistesler canlı doğuran grubuna giren balıklardır. Döllenme ve yumurtanın gelişme süreci dişi balığın karnında gerçekleşir. Yavrular dişinin içinde yumurtadan çıkar ve ardından dışarı atılır. Bu nedenle "canlı doğuran" denir.
Üretimi için ekstra birşey yapmaya gerek olmaz. 1 erkeğe en az 3 dişi düşecek şekilde bir oran kurulması lazımdır. Aksi halde erkekler dişileri çok rahatsız edebilir.
Dişinin hamilelik süresi 26 ila 31 günde tamamlanır. Ortam faktörlerine bağlı olarak bazı istisnalar olabilir. Her doğumda balığın maksimum ulaşabileceği yavru sayısı 200'e yakınken ortalama 30-40 yavru sayısı yaygındır.
Lepistes balıklarının sperm depolama özellikleri vardır. Bu süre 8 aya yakındır. Yani maksimum 8 ay önce erkek lepistesten ayrılmış olsa bile dişiniz hamile kalabilir.
erkek ve dişi lepistesin farkları |
Lepistes Balıklarının Cinsiyet Ayrımı
Cinsiyet ayrımı çok kolay yapılır. Genel itibariyle renkli balık erkek, renksiz balık dişidir. Yan yana getirilince dişinin gri rengi daha da belli olacaktır.
Bunun dışında dişiler hayatının çoğunda hamile olduğu için bu da bir ipucu olabilir. Hamile olmasa bile erkekler dişilere oranla daha ince, zayıf ve küçüktür. Dişilerin karınları şiş gözükür.